Ekonomi

Coğrafi işaretli Anzer Balı raflardaki yerini aldı

Coğrafi işaretli Anzer Balı raflardaki yerini aldı

RİZE – Rize’nin dünyaca ünlü coğrafi işaretli Anzer Balı kalite kontrollerinden geçmesinin ardından 2 bin TL’lik fiyatı ile satış için raflardaki yerini aldı.

2 bin 300 rakımdaki Anzer Yaylası’ndan hasat edilen Anzer Balları’ndan alınan numunelerin Rize Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü gruplarınca kalite denetimleri yapılmak üzere Hacettepe Üniversitesi’ne gönderilmesinin ardından kontrolden geçen ballar dolum yapılarak mühür ve coğrafi işaret bandrolü de yapıştırılarak ambalajlandı. Satışa hazır hale getirilen ballar arıcılara teslim edildi. Arıcılar Anzer Balını satmak için 2 Bin TL’den raflara dizdi.

Anzer Balının coğrafik işaret almasıyla birlikte bala daha çok talebin arttığını söz eden Selehattin Deniz, “Yaklaşık 20 yıldır arıcılık yapıyoruz. Resmi olarak coğrafik işaretli Anzer balı üreticisiyiz. Bu sene genel olarak hava koşulları çok uygun ve çok hoştu. Yaklaşık 10 gün hava makus oldu. Havalar berbat olmasaydı Anzer Balı rekoltesi daha fazla olacaktı. Genel prestiji ile dönemden mutluyuz. Anzer balımızın resmi fiyatı 1 kilogramı 2 bin lira, yarım kilosu bin lira, 250 gramı da 500 liradır. Coğrafik işaret aldıktan sonra taklitçilerden daha çok kurtulduk. Coğrafik işaretin taklidi olmuyor. Coğrafik işaret aldıktan sonra tüketiciler Coğrafik işaretli Anzer balı talep etmeye başladılar. Satışlar her geçen gün daha da artıyor. Anzer Balına Yurt dışından özelliklede Arap ülkelerinden fazla istek oluyor. Bundan ötürü da Anzer balı satışında bir sorun olmuyor. Her sene balımız erkenden bitiyor, bal için artık ön sipariş alıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Balımızı coğrafik işaret tescili ile inançlı ve emniyetli bir formda tüketicilere sunmaktayız”

Anzer Balının coğrafi işaret ile beraber mühürlenmesiyle tüketiciler için balın daha güvenilir olduğunu belirten Deniz, “Anzer balı üretim etabı genelde 1 Haziran ile 20 Haziran ortasında arıcılar Anzer’e çıkarak arılarını götürür. 1 Ağustos ile 10 Ağustos arasında bal hasadı yapılır. Ballar kazanlarda sağılır, süzüldükten sonra arıcılar birliğinin dolum tesisine götürülür. Tarım İl Müdürlüğü görevlilerince numune alınır. Daha sonrada Hacettepe Üniversitesi’ne analizler gönderilir. Anzer balının analizleri geldikten sonra ikinci bir analiz için Arıcılar Birliği tarafından şeker, glikoz, sakkaroz kıymetleri tespit edilmek için analizlere gönderilir. İkinci analiz yapıldıktan sonra ballar mühürlenir. Mühürlendikten sonrada ambalajlanıp satışa sürülür. Ballarımız daha inançlı, daha kaliteli, polen pahaları daha yüksek. Balımızı coğrafik işaret tescili ile inançlı ve emniyetli bir biçimde tüketicilere sunmaktayız” şeklinde konuştu.

“Özellikle tüketicilerimizden coğrafik işaretli balları almalarını talep ediyoruz”

Tüketicilerin özellikle coğrafi işaretli balları tercih etmeleri gerektiğini söyleyen Deniz, “Rize’de Anzer balının yaklaşık 500 çeşidi vardır. Anzer’de meyve ağacı bitki yoktur. Büsbütün yer çiçeklerinden oluşur. Anzer’de kestane ağacı olmaz. Kendine öz çiçeklerden oluşur. Bu nedenle tadı başka ballardan ayrıt edilir. Lakin Hacettepe Üniversitesi, fen fakültesi, biyoloji kısmı ayrıt etmektedir. Günümüz şartlarında ekonomik kurallardan ötürü fiyatlar her sene güncelleniyor. Zira maliyetimiz artıyor. Bunun akaryakıtından tutun şekerinden tutun hepsinde fiyatlar arttıkça bizlerde mecburen fiyatları artırmaktayız. Ballarımızın hepsi kalitelidir. Aşağı Anzer balının farkıyla üst Anzer balının kalite farkı vardır. Balların polen bedellerine nazaran yer yer değişebilir. Bilhassa tüketicilerimizden coğrafik işaretli balları almalarını talep ediyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu